Hjem
'Finn' Løvheims Fimbulty ©
'Finn' Løvheims Fimbulty ©

Tispe-eieren er av praktiske årsaker (i de fleste tilfeller) den som planlegger paringen, finner hannhund, og får jobben med kullet og valpene.

Men det er allikevel mye du som hannhund-eier kan gjøre for å bidra til avlsarbeidet i klubben. Her har vi samlet noen forslag, velg det som passer deg best!

1. Bli funnet

Det enkleste og kanskje viktigste du kan gjøre er å melde inn info om din hannhund til lundehundbasen.

Gjør din kontaktinfo offentlig slik at tispeeier kan kontakte deg. Legg gjerne inn et bilde av din hund, og fyll ut antall tær, vekt og størrelse slik at det blir lett å vurdere om hunden din er en bra match til tispa.

Informasjon om stamtavle er registrert allerede, det trenger du ikke tenke på. Vi har beskrevet hvordan du enklest mulig melder inn info til lundehundbasen.

2. Bli sett

Meld deg gjerne inn i en eller flere av Facebook-gruppene som omhandler lundehund. Her er det et stort engasjement, og det er veldig populært om du deler bilder av hunden din, både turbilder, sofabilder og bilder fra utstillinger og konkurranser.

Gjør du dette innimellom gir du andre lundehundeiere anledning til å se hunden din, og erfaringsmessig vil du få tilbakemeldinger og god respons på å dele.

Bli gjerne venn med andre lundehundeiere på Facebook. Terskelen er lav for å ta kontakt i lundehundmiljøet, og du må ikke bli overrasket hvis noen vil være venn med deg bare fordi du har lundehund.

3. Bli kjent

Møt andre lundehundeiere og bli kjent. For det første er det hyggelig å treffe hundefolk i seg selv, og det er morsomt å treffe andre lundehunder. For det andre er terskelen mye lavere for å avtale paring når man faktisk har truffet hverandre før, og man har sett den andre hunden i virkeligheten.

Du kan for eksempel:

  • Følge med på Facebook for å se om det arrangeres noen hundetreff i ditt nærområde, eller spør om det er noen i nærheten som vil treffes for å gå tur.
  • Spørre din fylkeskontakt om det skal være hundetreff. Tilby deg gjerne å hjelpe til med å arrangere.
  • Gå på utstilling i nærheten hvis du ser noen lundehundeiere på Facebook som skal. Delta selv, eller møt opp og gå bort for å hilse på.
  • Bruke lundehundbasen selv for å finne ut hvilke tisper som bor i nærheten. Kanskje du kan arrangere en uforpliktende hunde-blinddate med en tispe som matcher bra med din hannhund?

4. Vær fleksibel

For lundehund kan det ta litt tid å få til en paring. Av den grunn er det en del som låner bort hannhunden sin i noen dager akkurat når det er løpetid, eller omvendt. Det kan være lurt å være forberedt på spørsmålet.

Hvis du har mulighet til å reise litt med hunden er det fint. Det er et begrenset antall lundehunder i Norge og selv om det enkleste er å få til en match like i nærområdet, kan det bli nødvendig å reise litt for å få en god match.

Vi har ingen fasit på hvordan dette må gjøres, men et godt råd er å være fleksibel og innstilt på å finne en løsning som er praktisk gjennomførbar for både deg og tispeeier.

Du kan lese mer om gjennomføring av paring i vår huskeliste for oppdrettere.