Hjem

Dette er en kort forklaring med eksempler på hvordan du kan finne en passende hannhund til din tispe. Du trenger ikke å være logget inn. Databasen har også flere funksjoner enn beskrevet under, og de kan du teste ut etterhvert.

Finn hund i basen

 1. Gå inn i lundehundbasen, på siden Finn parringshund.
  lundehundbasen-finnhannhund1
 2. Trykk på knappen “Bla” for å hente frem din tispe, skriv navnet på tispa, og trykk enter. Velg din tispe på lista.
  lundehundbasen-finnhannhund2
 3. Trykk på knappen “Finn hannhund”, og du får opp en liste. 
  lundehundbasen finnhannhund3
  Får du for få eller for mange treff, kan du endre på søket ved å f.eks. begrense deg til noen få fylker eller velge en annen alder på hunden. Gjør i såfall dine endringer øverst på siden, trykk knappen "Finn hannhund" på nytt.
 4. Velg ut hannhunder fra lista der du ønsker å kontakte eieren. Du må velge hannhunder der innavlsgraden i kombinasjon med din tispe er 3,25 % eller lavere over fem generasjoner. Innavlsgrad fremkommer på lista over hannhunder (kolonnen "Coef."). Noter deg navn og registreringsnummer på hunden(e).

Har du noen spørsmål til hvordan databasen fungerer, send en epost til Avl- og Sunnhetsutvalget.

Finn kontaktinfo

Du kan ta kontakt med Avl- og Sunnhetsutvalget og forespørre kontaktinformasjon til eieren av den eller de hannhunder du ønsker å forespørre om paring. Send en epost med fullt navn og registreringsnr på hannhunden(e) til Avl- og Sunnhetsutvalget. I enkelte tilfeller kan det hende at hannhundeier ikke ønsker å bli kontaktet, dette holder Avl- og Sunnhetsutvalget oversikt over.

Har du noen spørsmål til hvilken hannhund som kan egne seg i kombinasjon med akkurat din tispe, send en epost til Avl- og Sunnhetsutvalget, og snakk med andre eiere/oppdrettere av lundehund, ev. din fylkeskontakt.

Kontakt hannhundeier(e)

 1. Ring eller send epost til hannhundeier(e)
 2. Fortell om din tispe, hvor du bor, når du forventer løpetid, og hvordan det kan være mulig å arrangere en paring rent praktisk, og avtalemessig
 3. Spør om hannhundeier kan være interessert i å få til en paring, og sjekk at hannhunden er frisk og har begge testikler i pungen. Dette må være dokumentert gjennom premiering fra utstilling eller attest fra veterinær. Spør om ev. andre ting du lurer på med hannhunden
 4. Avtal eventuelt et uforpliktende bli-kjent-treff først hvis du ønsker å møte hund og eier før du inngår en avtale

Så kan moroa begynne!

Paluna's Gaia Saradatter og Keeza's Lunde Qaqi 'Joey', foto: Susanne Stig Hansen ©
Paluna's Gaia Saradatter og Keeza's Lunde Qaqi 'Joey', foto: Susanne Stig Hansen ©

Utfyllende informasjon finnes i huskeliste for oppdrettere, og i Lundehundboka, når det gjelder hvordan paring arrangeres og avtales.