Hjem
Nelly
Buhundtispa Nelly © 

Den 1 oktober ble buhundtispa NUCH Kimura’s Nelly paret med lundehunden Alve Løvetann. Denne kombinasjonen er godkjent av NKK.

Nelly er ei middels stor, rasetypisk lys blakk tispe. Hun er veldig mild, trygg og enkel å ha med å gjøre, og er ikke skuddredd. Til daglig bor Nelly hos en forvert, men fungerer allikevel flott i flokk med andre hunder. Hun har hatt 2 kull før på hhv 2 og 6 valper. Alve er en middels stor rasetypisk lundehundhann som er sosial og trygg. Han har til nå 6 avkom fordelt på 3 kull og parer naturlig.

Da Nelly kom  fra forverten til sin oppdretter/eier for paring ble det klart at løpetiden var kommet betydelig lenger enn først antatt. Begge hundene var veldig iherdige og målrettede i sine forsøk. Det ble én paring uten heng, mest sannsynlig grunnet forskjell i størrelsen på hundenes kjønn. Etter oppdretters oppfatning var Nelly helt på tampen av løpetiden. Siden tiden var i ferd med å løpe ut, ble det foretatt en inseminasjon på kvelden samme dag som paringen for å øke sjansen for valper. Neste dag var løpetiden over.

Denne paringen er en del av Norsk Lundehund Klubbs prosjekt for å øke den genetiske variasjonen i rasen. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med NKK, Norsk Genressurssenter og NordGen. Valpene  fra denne kombinasjonen vil bliregistrert i NKKs X-register. Norsk buhund er en av de tre rasene (buhund, norrbottenspets og islandsk fårehund) vi vil krysse med lundehund. Prosjektvalpene vil bli fulgt som en egen sidepopulasjon utenfor stamboken i flere generasjoner.

Les mer om prosjektet her