Har du en lundehund med magetrøbbel og lurer på om den trenger behandling?
Kontakt veterinær hvis hunden har et av disse symptomene:
- Diaré og/eller oppkast som ikke går over i løpet av kort tid
- Nedsatt allmenntilstand, apati
Oppsøk veterinær hvis hunden har et av disse symptomene:
- Bukhulen eller andre deler av kroppen er væskefylt eller virker “stinn” å ta på
- Blir akutt syk med gispende pust, bleke slimhinner og skjelvinger/ustø gange
Skriv ut denne siden og ta med til veterinæren, det kan være nyttig dersom vedkommende ikke har kjennskap til mage-/tarmproblemer hos lundehund fra før. Det beste er å finne en veterinær som har erfaring med lundehund, sjekk ev. med kontaktpersoner for mage-/tarmproblemer for tips om veterinær.
Du kan også lese mer og skrive ut relevante artikler om mage-/tarmproblemer fra Gastroguiden, ev. spesifikk informasjon om IL (intestinal lymfangiektasi).
Når du kommer til veterinæren:
- Symptomene kan forveksles med forgiftning, så fortell veterinæren at hunden kan ha IL
- Minn også om at det kan selvsagt være helt “vanlige” andre sykdommer, f.eks. en giardiainfeksjon, magesår, forgiftning, hjertesvikt.
- Forvent at veterinæren ønsker å ta blodprøve av hunden for å stille en sikker diagnose.
- NB! Si nei dersom veterinæren ønsker å ta tarmbiopsi av hunden, det er ikke nødvendig for å stille en diagnose. En tarmbiopsi vil uansett gi et usikkert svar i forhold til IL som skader tarmen flekkvis, men kan stresse hunden unødig og gjøre den sykere.
Hunden kan ha IL hvis helsetilstand tilsier det, og blodprøven viser følgende:
- Lavt innhold av proteiner, både albumin og globulin
- Ofte lavt kalsium og kolesterol i blodet
- Ofte redusert mengde hvite blodlegemer
Les mer og skriv eventuelt ut artikkel om om viktige blodverdier.
Dersom hunden har IL:
IL behandles gjennom fettfri diett og medisinering. Det kan variere veldig hvor lenge det er nødvendig med behandling. Det er imidlertid viktig å ikke avslutte behandlingen for tidlig eller brått. Vi anbefaler at du setter deg inn i Gastroguiden som klubben har laget. Skriv den gjerne ut og ta med til veterinæren. I Gastroguiden finner du til enhver tid klubbens mest oppdaterte anbefalinger for behandling av IL med detaljer om både diett og medisin.
I tillegg ta gjerne kontakt med Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.eller klubbens kontaktpersoner ved mage-/tarmproblemer for å få råd om behandling av hunden. Gjør i såfall dette i tillegg til veterinærbehandling, ikke i stedet for å kontakte eller oppsøke veterinær.